18 iun. 2009

Sfat pentru vacanţă

Dacă nu v-a speriat criza şi aţi rămas hotărâţi să plecaţi în vacanţă dincolo de graniţele tării, din experienţa anilor trecuţi, am să vă împărtăşesc un singur sfat. Există o serie de ţări, mai cu seamă cele din Balcani, centrul şi estul Europei, care practică un obicei comercial destul de păgubos pentru buzunarul turistului.
Spre exemplu: mi s-a întâmplat în Grecia , într-un restaurant din portul Pireus să comand o salată grecească care în meniu avea afişat preţul de 3, 60 euro. Când mi-a venit nota de plată am constatat că am de plătit mai bine de 8 euro. Luat la întrebări, chelnerul, care nu prea vroia să priceapă nici-o limbă străină, ne-a dat de înţeles că acela e preţul vechi şi că nu au avut timp să-l schimbe cu cel nou.
Ceva asemănător am păţit şi în Praga, fraţii noştri din Internaţionala Comunistă, afişează preţuri la derută nu doar în restaurante ci şi în micile chioşcuri cu chilipiruri. Dacă oferi o bancnotă mare, restul îţi va fi dat după alte socoteli. Luaţi la întrebări vor răspunde că nu au reuşit să actualizeze preţurile.
Aşa că, atunci când doriţi să cumpăraţi ceva de la ei întrebaţi în prealabil preţul, iar dacă uitaţi şi o păţiţi, certaţivă cu ei. Eu nu am făcut-o.


Praga
Pentru trei poze cumpărate, vănzătorul promitea un sărut gratis.
Aici s-ar putea să se ţină de cuvânt.



Portul Pireus - Atena
Un marinar supărat pe diferenţa de preţ din nota de plată faţă de cea din meniu.
(sau dezamagit în dragoste, nu ştiu :)


Praga
Pe mulţi nu-i interesează diferenţele astea de preţ. Pe mine da :)

La pas prin Maramureş