23 oct. 2008

Fardul nostru cel de toate zilele

Industria cosmeticelor rămâne una dintre cele mai profitabile industrii. Oamenii caută să-şi ascundă ridurile, semnele de bătrâneţe, micile defecte fizice, ba chiar mai mult decât atât, propriile defecte de caracter.
Într-o lume căzută, în care chipul lui Dumnezeu în om e mutilat de păcat, oamenii au găsit o soluţie: cosmetizarea. Acest lucru nu este o inovaţie a secolului în care trăim. Încă din Eden, primii noştri părinţi şi-au acoperit ruşinea cu o frunză. Şi de-atunci, de-a lungul miilor de ani, şi noi urmăm acelaşi tratament.
Fie bărbat, fie femeie, purtăm cu noi indispensabila „poşetă” în care ascundem tot ceea ce ne este necesar pentru a acoperi ceea ce nu vrem ca alţii să vadă. Că reuşim sau nu, este totuşi, una din puţinele metode care ne ajută să ne simţim invulnerabili, oferindu-ne acea alură de oameni puternici. Şi iată cum am clădit un fals. E drept, în faţa oamenilor de cele mai multe ori acest lucru are rezultatul dorit; adică reuşim să părem ceea ce nu suntem, dar dorim să fim. Trăim fiecare zi a existenţei noastre fericiţi că şi astăzi, ceilalţi au aceiaşi impresie bună despre noi ca şi ieri. Vom reuşi şi mâine? Cine ştie. Sperăm doar că soarele nu va dogorî atât de tare încât să ne topească fardul.

Niciun comentariu: