1 mai 2012

Papa (de la Roma), ultima noastră speranță

            A urcat treptele amvonului radiind în jurul său un aer de siguranță de sine. Ne-a privit și ne-a salutat asigurîndu-ne, printr-un discret limbaj al trupului, că nici unul din noi nu va pleca „nehrănit spiritual”. A deschis Scriptura, a citit cîteva texte biblice și a adresat mulțimii câteva întrebări. Răspunsurile la întrebările adresate au venit foarte ușor din sală. Superficialitatea predicatorului și incapacitatea acestuia de a pătrunde semnificatia Cuvîntului făcea ca răspunsul să fie previzibil. Închinătorii păreau că-și vor pierde interesul, ba chiar și-l pierdeau. Spurgeon spunea că dacă un predicator nu reușește să cîștige interesul ascultătorilor în primele cinci minute, nu va mai reuși deloc. Predicatorul nostru părea de alta opinie. Era convins că lucrurile se vor schimba. Într-una din mînecile de la costum avea ascuns un AS.
            Defapt, avea ascuns un popă. După ce a citit cele cîteva texte biblice, și după un scurt și searbăd comentariu ne afișează pe ecran o știre caldă, adusă în premieră de domnia sa, despre ultimele intenții ale Papei de la Roma în contextul actualei crize economice. Știrea este preluat din surse sigure (ca de altfel toate), mai exact de pe situl oficial al Vaticanului. În timp ce ne sunt descoperite lucruri de o importanță crucială, vorbitorul devine mai viu și mai plin de vervă. Mulțimea se ridică în capul oaselor, ochii se deschid larg, urechile se ciulesc, nimeni nu mai moțăie, nimeni nu mai vrea să plece, toată lumea este atentă. In sfîrșit ceva pentru care merită să vii la biserică.
            Scenariul acesta se repetă tot mai des pe la amvoanele bisericilor noastre. Duzina de predicatori, de ocazie sau cu studii, vor să impresioneze, ba chiar să șocheze. Nu mai găsesc în Scriptură nici un text așa de fascinant care să trezească interes. Toate textele biblice sunt prea cunoscute iar ascultătorul (închinătorul) știe din timp ce vei spune.
            Prin urmare, predicatorul, suferă un fel de mutație devenind jumătate orator iar cealaltă jumătate detectiv. El ne descoperă secrete ce stau la baza marilor conspirații mondiale. El ne va spune ce planuri și-a facut Papa și cum le va veni acesta de hac adventiștilor. Tot el, din surse nu prea la îndemana celor mulți, ne dezvăluie pe unde s-au mai infiltrat iezuitii și cum dirijează francmasonii destinele lumii. Cei mai străluciți dintre ei, dintre predicatori desigur, au dovezi indubitabile. Desconspirările lor sunt însoțite de fotografii si powerpoint-uri. Ce mai, o adevarată plăcere să-i asculți.
            A trecut epoca cînd exemplul crinilor de pe cîmp care nici nu torc nici nu țes ne învăța ceva, iar teologia semințelor căzute în difetite tipuri de sol ne plictisește. Noroc cu Papa. Să trăiască și să fie sănătos că doar el ne mai ține treji în timpul predicii.

12 comentarii:

catalina stanescu spunea...

chiar asa...:)
subscriu!

Anonim spunea...

sarmani catolici, probabil la ei se vorbeste intruna despre adventisti, de maretele lor planuri, intentii, alea alea...:) Scrie ceva mai vesel ca ma nervez:) Stiu exact ca vezi multe dintr-alea faine si bune venite de Sus! Viata faina, spor la scris!

perseus spunea...

Daca a facut rating este aplaudat si de conducere. Nu conteaza ce predici, important e sa ai turma crescanda. Si turma nu doar un simplu cuvant...

Anonim spunea...

Am ajuns pe blog-ul dvs , de pe blogul unui prieten, care avea un blog, si acela avea tot un blog si tot asa... Important e ca de curiozitate am citit postarea dvs aici.
Am citit ceva mai demult dintr-o carte intitulata : "omiletica" de la "A la Z" scrisa de fr. Lucian Cristescu, iar lapag. 61 are consemnat : Principiul Balantei , care prevede cam asa: " Tot in cadrul "abordarii pozitive" se gaesste si "principul balantei" care denunta prezentarea unilaterala a soliei. Adevarul este poliedric , un intreg cu multe fatete , cuprinzand aspecte complementare. ori de cate ori se prezinta o fateta din adevar , principiul ne ordona promt sa amintim si celalalt taler , opus al balantei , chiar daca nu ne oproim asupra lui." Deci pe vaza acestui principiu al balantei dvs aveti vreo solutie la problema pe care ati semnalat-o?... cu pretuire Rusu Jenica

siloxy spunea...

abordare pozitiva la caderea libera:) sanatos principiu balantei cand balanta are doua talere... in rest, Omiletica de la a la z, fara prea multa umilitica:) de ce sa nu spunem lucrurilor pe nume, noi astia de zicem ca ne ocupam cu adevarul?

Gorbanescu Claudiu spunea...

Jenica,
Eu doresc o reintoarcere la Scriptura. Bineinteles ca toata lumea citeaza Scriptura, dar de multe ori e folosita ca pretext (daca mi-aduc bine aminte, in manualul de omiletica de care aminteai, este tratat si acest subiect; folosirea textului biblic ca pretext).
La acest artificiu recurg intotdeauna cei care nu mai gasesc nimic fascinant in Biblie. In compensare, recurg la tot felul de fantasme pt a castiga atentia auditorului si, bineinteles, pentru a-si adauga spori prestigiul.
Efectele acestor peroratii sunt de multe ori confundate cu roadele Duhului Sfant.
Sper ca am inteles corect intrebarea ta si prin urmare sa-i si fi raspuns.
Multa pace sa ai

Gorbanescu Claudiu spunea...

Draga Siloxy,
Din cand in cand mai dau cate o fuga pe blogul tau pentru a vedea ce se mai spune despre Omul Bun.
Apreciez simtamantul de pace pe care il ofera postarile tale. Ale mele ma tulbura.
Nu stiu dece, dar am impresia ca mi-ar fi placut sa te cunosc personal.
numai bine

Anonim spunea...

ar trebui sa nu fie foarte complicat sa ne cunoastem:) eu mi-s prin alba iulia la ora asta. tu pe unde existi?

Gorbanescu Claudiu spunea...

Eu imi fac veacul prin Bruxel. Iubesc Ardealul, insa Alba nu am vazut-o decat in tranzin.

Anonim spunea...

nu esti asa departe...:) cand ai drum prin zona, mi-ar face mare placere sa ne intalnim! Domnul bun cu noi toti!

Anonim spunea...

http://dumbravarosie.tk/zilele-bibliei/
Acesta este un link al unei biserici din Romanaia. Contine o "predica" unde se face referire la biserica catolica si la ce zice ea despre adventisti. Enjoy the ride!!!

Gorbanescu Claudiu spunea...

Mda. Genul acesta de discurs tradeaza cultura teologica a multor pastori care nu se ridica mai sus de nivelul unor zvonuri si teorii conspirationiste.
Ceea ce m-ar mai fi interesat ar fi fost reactia celor ce ascultau aceasta predica. Mi-e teama ca, la auzul acestor vesti, li s-a marit imediat credinta.